Griekenland: de situatie en onze verwachtingen

grek

Zoals verwacht was de vreugderally zowel op de Griekse beurs (+6%) en de Europese beurzen (+~1.5%) van eerder op de dag nog niet fundamenteel onderbouwd en het gerucht dat de rally in gang bracht, werd dan ook naar het einde van de Europese handelsdag afgebroken. Het IMF stapt uit de onderhandelingen (voorlopig) en gooit nogmaals roet in het eten.

De situatie

De grieken hebben nog 19 dagen tijd om een akkoord te smeden, maar technisch gezien gaat het Duits parlement al in verlof vanaf 21 juni (volgende week zondag) dus het akkoord zou toch voor deze datum uit de bus moeten vallen.

Tussen vandaag en eind augustus, moeten de grieken dik 9 miljard EUR verzamelen om zowel het IMF en de ECB terug te kunnen betalen.  

-30 juni 1.5 miljard EUR terugbetalen aan het IMF.
-13 juli 500 miljoen EUR terugbetalen aan het IMF.
-20 juli 3.5 miljard EUR terugbetalen aan de ECB.
-1 augustus 200 miljoen EUR terugbetalen aan het IMF.
-20 augustus 3.2 miljard EUR terugbetalen aan de ECB.

Concreet de komende weken

Dit alles wil in se niet zeggen dat we de dag morgen rood gaan beginnen of afsluiten (zolang de hoop aangewakkerd blijft door de nieuwe gesprekken kunnen de beurzen wel tijdelijk herstellen of minstens stabiel blijven).

Volgens ons zal politiek Europa er alles aandoen om tegen volgende week zondag (voor het Duits parlement in zomerverlof gaat) nog een akkoord te vinden (al zal het echte grote probleem niet het akkoord zelf zijn, maar het uitleggen aan zowel de Griekse als Duitse bevolking).

We denken dus dat we pas tegen dan een ontknoping moeten verwachten (en als het tegen dan niet lukt, komen we wel gevaarlijk dicht in de buurt van een potentiële wanbetaling).

Stiekem vrezen we dat de onderhandelaars volgende week voor een gedrocht van een akkoord gaan kiezen waardoor alles nog eens op de lange baan geschoven wordt en de huidige situatie blijft aanslepen.

Tot zolang de situatie blijft aanslepen, zullen de beurzen lichtjes dalen of schommelen rond hetzelfde niveau.

Plaats een reactie