Ganger Rolf: niet perfect, maar te goedkoop

Ganger Rolf is een Noorse Holding met investeringen in voornamelijk de energie sector; zowel olie als windenergie, cruises en andere ondernemingen met minder belangrijke activiteiten zoals vastgoed, projectontwikkeling, ICT en media. 

Waarom zijn wij vandaag de dag geïnteresseerd in deze holding ondanks dat het de laatste jaren zijn opbrengsten serieus heeft zien slinken?

Winst voor 2014 was maar 5 miljoen NOK, of 650 000 EUR. Niet veel voor een holding met een marktwaarde van bijna 2 miljard EUR.
Winst voor 2014 was maar 5 miljoen NOK, of 650 000 EUR. Niet veel voor een holding met een marktwaarde van bijna 2 miljard EUR. Maar er is beterschap in zicht. 2015 is sterk begonnen met 208 miljoen NOK netto winst.

1. Wisselkoersen spelen in het voordeel van de holding

Dankzij de zwakke Noorse Kroon en de zeer sterke Britse Pond, Dollar en Euro, was het mogelijk voor Ganger Rolf om een zeer sterk eerste kwartaal neer te leggen in Noorse Kronen. De netto opbrengst voor de eerste drie maanden van het jaar kwamen uit op 208 miljoen NOK ofwel 23.66 miljoen EUR. Geen slechte prestatie als je weet dat het bedrijf in 2011-2012-2013 respectievelijk maar 237, 373 en 274 miljoen NOK kon rapporteren over een heel jaar.

De Noorse Kroon topt altijd uit om en rond 9EUR/NOK. We zitten bijna aan dat niveau.
De Noorse Kroon topt altijd uit om en rond 9EUR/NOK. We zitten bijna aan dat niveau.

Het is dankzij deze wisselkoersontwikkeling dat wij als Europeanen nu ook zeer voordelig kunnen instappen. Momenteel kost één aandeel Ganger Rolf ons maar 7 EUR. 2 jaar geleden zou dit ons 8.26 EUR gekost hebben. We krijgen vandaag de dag dus 1.26 EUR/aandeel cadeau.

2. Stijging van het eigen vermogen en margin of safety

Momenteel heeft u als belegger een zeer mooie margin of safety. Het eigen vermogen is de afgelopen jaren blijven groeien tot +-6 miljard NOK of 682 miljoen EUR. Een duidelijk teken dat de holding haar uiterste best doet om de de onderliggende activa te laten groeien zowel in volume als in waarde. Via haar windmolens-business zit Ganger Rolf dan ook in een paar zeer beloftevolle projecten die de komende jaren serieus wat opbrengsten zullen beginnen creëren.

marktkapitalisatie gangerrolf

De financiële resultaten (zie hierboven) hebben de trend van het stijgende eigen vermogen nog niet gevolgd, in tegendeel (voornamelijk door Fred Olsen Energy’s afschrijvingen en waardeverminderingen ten gevolge van de zeer moeilijke olie-industrie momenteel). Maar wij geloven dat de toekomst er beter kan uitzien.

Op korte termijn zal de wisselkoers de resultaten blijven ondersteunen, en op lange termijn heeft Ganger Rolf het voordeel te zitten in sectoren die zowel veel herstel (olieprijs) als enorm groei (windenergie) potentieel hebben.

marktkapitalisatie gangerrolf2

Aan 0.34 keer de feitelijke waarde van het aandeel, wat historisch gezien zeer weinig is, vinden wij het aandeel dan ook koopwaardig.

In het verleden noteerde Ganger Rolf minstens om en rond 0.7 keer haar boekwaarde. Mocht dit in de toekomst het geval zijn, dan zit de koers van het aandeel snel aan 123 NOK. Wanneer we dit vergelijken met de huidige koers (62 NOK) dan is er dus serieus wat potentieel.


Disclaimer: er is altijd risico verbonden aan aandelen, u kan altijd serieus veel geld verliezen. Alles wat hier vermeld staat is geacht waar te zijn, toch zijn wij niet verantwoordelijk voor fouten in onze research. Handel altijd verstandig en verantwoordelijk!

Plaats een reactie