Verwarring omtrent terminologie van dividenden uitgelegd.

Onlangs kregen wij een zeer interessante vraag binnen van onze beginnende beleggersvriend Igor;

“Als ik de agenda van verschillende bedrijven bekijk, zie ik daar verschillende termen die het woord “dividend” hebben; Vaststelling interim dividend, Betaalbaarstelling interim dividend, Notering ex-slotdividend, Vaststelling dividend, Betaalbaarstelling dividend. Wat betekent het allemaal? En op welke moment moet ik de aandelen hebben om het dividend uitbetaald te krijgen?”

Laten we beginnen bij het begin:

De datum van de vaststelling van het dividend wilt zeggen dat op deze dag het dividend op de algemene aandeelhoudersvergadering of door de raad van bestuur wordt goedgekeurd of voorgesteld. Hier hoef je je als belegger weinig of niets van aan te trekken.

De datum van de betaalbaarstelling van het dividend wilt zeggen dat op die dag het geld naar je rekening zal worden overgeschreven. Dus twee werkdagen na de betaalbaarstelling zou het geld van het dividend zich op je rekening moeten bevinden. Ook heb je hier als belegger niet veel aan, tenzij je natuurlijk een portefeuille wilt creëren dat op specifieke bepaalde tijdstippen van het jaar uitbetaald.

Het interessantste voor beleggers is de datum van de ex-dividend dag. Op de ex-dividend dag, wordt vastgesteld welke beleggers aandelen van het bedrijf bezitten en wie dus recht heeft op het dividend dat uitbetaald zal worden. Dus als de ex-dividend dag van een bepaald aandeel 3 April is en jij koopt snel nog een pakket aandelen op 3 April, dan heb je geen recht meer op een dividend. Indien de ex-dividend dag 3 April is, en jij koopt aandelen op 2 April, dan heb je wel recht op een dividend.

Het zit namelijk zo dat op de ex-dividend dag het aandeel van het bedrijf in kwestie zal openen aan de koers van de vorige slotdag minus het bruto dividend dat zal worden uitgekeerd. Want een dividend is kapitaal dat uit de onderneming wegvloeit, dus dit moet verrekend worden in het aandeel van de onderneming – wat de waarde weergeeft van de onderneming.

Voorbeeld ex-dividend:

Belgacom sluit op 2 April aan een koers van €25. Het vastgestelde dividend voor 2015 is 2.5 EUR/aandeel bruto.

Op 3 April noteert Belgacom ex-dividend en gaat er dus theoretisch 2.5 EUR van de koers af. De openingskoers wordt dus normaal gezien 22.5 EUR.

Zo zie je dat het geen zin heeft om op 2 April snel aandelen Belgacom te kopen. Want de volgende dag zou het aandeel theoretisch gezien 10% van zijn waarde moeten verliezen bij opening. Je verliest dus onmiddellijk 10% van de waarde van je aandelenpositie terwijl je maar 1.87 EUR netto zal overhouden van het dividend, wat een dividendrendement van “maar” 7.5% vertegenwoordigde op je aankoopkoers van 25 EUR.

Netto maak je zo dus al 2.5% verlies.

Ziezo ik hoop dat dit nu duidelijk is.

Plaats een reactie