Zit er nog potentieel in CFE? Analyse!

Eerst en vooral; boert CFE goed? Jup. Hoe komt dit? Omdat CFE de volle 100% van DEME in handen heeft en DEME dé kip met de gouden eieren is. Zoals we kunnen zien op onderstaande grafiek, vertegenwoordigen de “Baggerwerken en milieu” polen van CFE – waar DEME toebehoort – het overgrote deel van het bedrijfsresultaat (99%).

bedrijfsresultaten per pool binnen CFE

Op deze grafiek kunnen we ook duidelijk zien dat vanaf 2013 het totaal bedrijfsresultaat de lucht in schoot doordat CFE toen 100% eigenaar werd van DEME i.p.v. maar 50% in het verleden. Overigens is er een duidelijk positieve trend in CFE’s andere activiteiten. Het verlies in de samengestelde pool ‘Bouw, Multitechnieken en Infrastructuur‘ werd in 2014 ook mooi teruggebracht naar -7.5 miljoen EUR ten opzichte van -29.5 miljoen EUR een jaar eerder.

PPS-Concessies werd ook terug winstgevend en vastgoedontwikkeling zag ook terug een positieve tendens.

Dit alles zorgde er voor dat CFE in 2014 een topjaar beleefde met een netto winst van ronduit 160 miljoen EUR of 6.3 EUR per aandeel. Maar het wordt nog beter, aangezien dat CFE de grote contracten maar blijft binnenrijven en momenteel al zit aan een orderboek van om en rond de 5 miljard voor 2015, zal 2015 waarschijnlijk een nog beter jaar worden. Ikzelf reken op een nettoresultaat van 178 miljoen EUR wat dus een winst van 7 EUR per aandeel vertegenwoordigd.

cfe in miljoen euro

Het mag dan ook niet verbazen dat CFE’s beurskoers deze opvallend sterke resultaten en vooruitzichten niet genegeerd heeft.

CFEkoers

Zoals u kan zien, noteert CFE op zijn hoogste peil ooit. Het wordt dus oppassen geblazen voor beleggers. Daarom is het verstandig om eens te kijken welke financiële verhoudingen beleggers het aandeel vroeger gaven ten opzichte van nu.

Koerswinst ratio

Eerst en vooral is het handig om te kijken naar de koers van het aandeel en deze dan te delen door de winst per aandeel. Zo bekomt men de koers/winst verhouding. Laat ons zeggen dat een koers/winst verhouding onder 15 goedkoop is en tussen 15-17 redelijk stevig en alles wat boven de 17 is, is absoluut te duur.

In het geval van CFE mogen we dus zeggen dat de koers nog een héél klein beetje potentieel heeft indien mijn vooruitzichten van 7 EUR winst per aandeel tenminste ongeveer uitkomen. Een K/W van 15 zou wijzen op een koers van 105 EUR en momenteel is de koers van CFE 101 EUR. Er is dus zeker nog een kleine stijging van 5% mogelijk.

Toch wil ik u niet aanraden om het aandeel nog te kopen of om te wachten met uw winst te nemen. Zoals u kan zien, noteerde CFE de afgelopen 7 jaar nooit zo duur. In 2009 en 2011 noteerde CFE aan een koers/winst verhouding van slechts 7.5 en 8.4, dit was dé moment om een pakketje aandelen in te slaan. Nu, is het jammer genoeg al wat te laat.

Koerseigenvermogen ratio

Dit wordt overigens ook bevestigd als we kijken naar CFE’s beurskoers ten opzichte van haar eigen vermogen. Het eigen vermogen is de feitelijke waarde van het aandeel sensu stricto. Indien u een aandeel kan oppikken om en rond de waarde van haar eigen vermogen, dan doe je vaak een goede zaak. Je betaalt namelijk niet meer dan de echte waarde. Als je er onder kan kopen, dan geef je jezelf een veiligheidsmarge en doe je natuurlijk en nog betere zaak.

Zoals u kan zien, noteert CFE momenteel tegen 1.8 keer haar eigen vermogen. U betaalt dus bijna al 2 keer de feitelijke waarde van het bedrijf. Ook hier was duidelijk dat 2009, 2011 en 2012 de jaren waren om nog in te stappen.

winst per aandeel cfe

Voorts moet CFE ook niet meer gekocht worden voor het spectaculaire dividend. Voor 2015 verwacht ik dat CFE ongeveer 33% van zijn winst zal uitkeren (net zoals in 2014) wat zou moeten zorgen voor een bruto dividend van 2.15 EUR of 1.61 EUR netto. Aan de huidige koers, behaalt u als belegger dus een mager netto dividendrendement van 1.59%.

Conclusie: Volgens mij kan CFE best nog de 120 EUR aantikken, wat een koers/winst verhouding vertegenwoordigd van 17. Maar dan is de maximum top toch ook echt wel effectief bereikt op korte termijn. Of CFE ook effectief tot 120 EUR zal stijgen, blijft natuurlijke pure speculatie, en ikzelf zou zeker geen positie innemen aan 100 EUR omdat dit dicht ligt bij de faire prijs van het bedrijf (105 EUR). CFE blijft wel stevig te behouden indien u  er aandelen van heeft.

 Vond u dit artikel leuk en behulpzaam? Wenst u ook graag een analyse van andere aandelen in uw portefeuille? Indien ja => Klik dan hier of doe gratis een suggestie voor ons volgende artikel.

Plaats een reactie