Waarom de dollar de belegging van 2015 wordt

Zaterdag 11 april, de zon zit niet mee, de financiële markten zijn zo goed als dicht en met een feestdag die in de volksmond Beloken Pasen wordt genoemd (mooie naam om aan te duiden dat de paastijd ten einde is) lijkt er vandaag niet veel actie te rapen. Perfecte tijd dus om snel wat vragen van lezers te beantwoorden die vorige week vaak terugkwamen oftewel, kan je je liefdesverhouding met de dollar even in detail uitleggen?

Wel, trouwe lezers weten dat ik (sinds ik de dollar als favoriete belegging aanstipte op 6 januari tegen 1.18 euro per dollar) enorm hard van stapel liep en grote verwachtingen had van de dollar. Met markten die tegen historisch hoge waarderingen genoteerd staan, obligaties die grotendeels tegen nul rendementen op de tabellen pronken en grondstoffen die zwaar lijden onder de groeivertraging van China, is het immers steeds moeilijker om meerwaarde te vinden op de financiële markten. Mijn geluk kon dan ook niet op toen de geruchten van QE eindelijk omgezet werden in harde garanties, want een ding was zeker. De euro zou en moest kapot gemaakt worden en de ECB zou de beul van dienst zijn (en de dollar zou de derde hond met het been worden).

Wilt iemand nog een euro?
Voor diegene die niet op de hoogte zijn, QE is een mooi letterwoord dat verhult dat de digitale geldpersen in Europa volop draaien sinds begin maart. Per maand pompt/print de ECB een ongelooflijk bedrag van 60 miljard euro in de economie. Uiteraard is het moeilijk te bevatten wat dit precies inhoudt, maar om je een idee te geven. Dit komt overeen met een bedrag van +-83 miljoen euro of dat per uur extra bijgedrukt wordt en dat 24/24 en 7/7. Voor dit bedrag kan je onderstaande Boeing BBJ2 tweemaal kopen waarna je nog 10 miljoen euro hebt om aan iets anders te besteden.

willem2Er is dus een massale vloedgolf van geprinte euro’s op gang gekomen sinds maart en dit mag absoluut niet afgedaan worden als klein bier. De impact is zelf zo groot, dat de ECB met deze beslissing indirect de vaste wisselkoers met de Zwitserse Frank heeft opgeblazen (nog voordat het programma startte) omdat de Zwitsers toen al wisten dat indien QE zou starten, ze de vaste wisselkoers niet konden verdedigen zonder nog meer euro’s op hun balans te nemen (waarbij ze het risico liepen dat hun balans met euro’s zou overspoeld en deze dan nog met de dag waardelozer dreigden te worden). Liever de vaste wisselkoers opblazen dan nog extra euro’s op de balans op te nemen hebben de Zwitsers gedacht (en dat dachten andere centrale banken ook). Het vertrouwen in de euro is zelfs zo laag, dat onze munt zijn positie als wereldreservevaluta dreigt te verliezen en dat nog maar 22% van de wereldwijde valuta’s die aangehouden worden door centrale banken euro’s zijn (tegenover 28% 5 jaar terug, al is de terugval vooral sinds dit jaar te merken).

Een dalende euro is dan wel jammer voor de Europese consumenten die in het buitenland producten moet kopen, maar wel interessant voor de beleggers die hierop hebben ingespeeld. Het enigste wat je moet doen in dat geval is zorgen dat je je euro’s (die waardeloos dreigen te worden) omzet in een andere valuta en dan gewoon terug omzet wanneer de euro terug tekenen van herstel begint te tonen (in de lente/ zomer van 2016 kunnen de eerste euro-speculanten opduiken wanneer QE op zijn laatste benen loopt). En welke andere valuta kan je in dat geval kiezen dan de dollar die in een perfecte herstelcyclus terecht gekomen is.

Dollar is koning

Bij de dollar heb je immers meerdere troefpaardjes die in het voordeel van de Amerikaanse munt kunnen spelen. Ten eerste (had) je het sterke herstel van de Amerikaanse economie begin dit jaar met een economische groei waar ze in Europa enkel van konden dromen. Deze is nu wel wat afgeremd door dezelfde sterke dollar die het de Amerikaanse exportbedrijven moeilijker maakt en omzet kost. Deze afzwakking van de Amerikaanse economie zou dit kwartaal aan het begin van het cijferseizoen bij Amerikaanse bedrijven zichtbaar moeten worden. Deze afzwakking zou de dollar dan ook parten kunnen spelen de komende weken (wat dan een perfecte koopgelegenheid zou bieden).

Anderzijds heb je een nog groter wapen voor de dollar namelijk het rentewapen. Het staat zo goed als vast dat de rente nog dit jaar (voor het eerst in 7 jaar) zal verhoogt worden in de VS. De rente zal niet spectaculair verhoogt worden (tot een niveau van ongeveer 0.6% eind dit jaar en 1.875% eind volgend jaar volgens schattingen van de FED), maar in een klimaat van nulrente en zelfs negatieve rente is dit een enorme verademing voor beleggers en zal het beleggen in Amerikaans rentepapier alleen maar aantrekkelijker worden (wat een stormloop van de euro naar de dollar zal ontketenen op termijn). Dit in combinatie met een euro die steeds waardelozer wordt zorgt ervoor dat de euro in een perfecte storm is beland en de dollar hiervan zal kunnen profiteren.

Beleggen in de dollarstrategie

Maar hoe kan je hier op inspelen? De eerste manier (die ik aanraad) is gewoon de EUROS die je kan missen op je spaarrekening voor een lange periode (je mag ze dus niet nodig hebben voor een periode van 10 jaar) zetten op een DOLLARREKENING. De tarieven om deze omwisseling te maken verschillen naargelang waar je het doet, maar indien je meer betaalt dan 0.005 cent per dollar bij de omwisseling moet je even contact opnemen met ons en dan geven we je een betere optie. Indien je beheerskosten (of andere kosten buiten deze omwisselingskosten) moet betalen, zijn er ook betere alternatieven en geven we je desgewenst wel enkele alternatieven. Via deze methode zal je (voorlopig) nog geen intrest ontvangen op je belegging, maar dat is ook niet de bedoeling. Bij deze strategie spelen we vooral in op de meerwaarde die de dollar zal krijgen doordat de euro minder waard wordt. Intresten spelen dan ook niet mee in onze strategie.

De tweede optie is om wanneer je je dollars hebt, deze meteen te beleggen in Amerikaanse aandelen. Indien je dit doet, moet je wel rekening houden dat de risico’s verbonden aan deze positie aanzienlijk verhogen (en dat ik hier geen fan van ben). Zelf zie ik deze positie als een vervanging voor mijn spaarboekje die waarschijnlijk tegen juni 2016 afgewikkeld is (maar langer kan staan indien nodig). Vanaf dit punt zal het einde van QE naderen en zal de sterke hefboom die de euro onderuit haalt (en de dollar dus de wind in de zeilen geeft) verdwijnen en kunnen de eerste eurospeculanten opdagen. Het goede moment om je positie te revalueren dus.

Beleggers in Amerikaanse aandelen moeten trouwens op hun hoede zijn, de beurzen staan over de oceaan al een tijdje op recordhoogtes en de stierenmarkt lijkt er momenteel even gestagneerd te zijn (en er duiken telkens meer en meer technische signalen op dat een trendommekeer nakend is). De Amerikaanse indexen lijken in de toekomst vooral onder druk te komen door de oliebedrijven (die in slechte papieren zitten en waar er wat faillissementen kunnen vallen voordat de situatie op lange termijn terug positief wordt) en de exportbedrijven die nu de gevolgen beginnen te voelen van de sterke dollar.

Anderzijds kan je ook beleggen in Amerikaanse obligaties. Dit is echter volledig af te raden op lange termijn (aangezien de renteverhoging je obligatie in waarde zal doen zakken) en kan pas interessant worden indien de rente net opgetrokken is en je je geld wilt parkeren voor kleine periodes van enkele maanden. Momenteel is dit nog geen optie in onze strategie.

Je kan ook investeren in enkele ETF’en (oftewel fondsen waarbij je investeert in honderden bedrijven in een bepaalde sector of land) die ook vaak in dollars noteren. De diversiteit bij ETF’en is zo groot dat dit later in een ander artikel zal behandeld worden.

Samengevat:

Momenteel raad ik vooral aan om je dollars te zetten op een dollarrekening en ze daar lekker te laten staan terwijl de geldpersen in Europa op volle toeren draaien. Ik ben in januari ingestapt tegen 1.18 euro per dollar (en heb dus hopelijk net als jou flink wat marge opgebouwd) . Momenteel is het zwartkijken wat de dollar gaat doen op korte termijn waardoor een goed instapmoment moeilijk te bepalen is. Indien de dollar terug zou versterken is een positie rond het 1.075 punt zeker te verdedigen. Beleggers die de kar niet willen missen kunnen nu instappen, maar moeten er wel mee leven dat de dollar nog kan rebounden de komende weken. Op korte termijn hangt alles nu af van het cijferseizoen in Amerika, alle verklaringen over potentiële renteverhogingen in de VS vanuit de FED die in de media zullen verschijnen en de toestand van Griekenland die de euro ook zal sturen.

Maar voor degenen die nog zouden twijfelen, ik twijfel er geen seconde aan dat mijn beurslieveling voor 2015 binnen het jaar de pariteit met de euro zal bereikt hebben (en waarschijnlijk ook meer). Ik wens u een fijne Beloken Pasen en tot de volgende keer.


Door Stefan Willems, voormalig financieel journalist die meeschreef aan de beurskrant “Beurs Bij De Lunch” en “Beurs bij het ontbijt”.

 

 

Misschien is een éénmalige investering in privé begeleiding iets voor u… U kan het éénmalig gratis proberen!

2 gedachten over “Waarom de dollar de belegging van 2015 wordt”

  1. Je bedoelt in het onderste stuk “de euro’s die je kan missen”, ipv dollars.

    Maar hoe kan je hier op inspelen? De eerste manier (die ik aanraad) is gewoon de dollars die je kan missen op je spaarrekening voor een lange periode (je mag ze dus niet nodig hebben voor een periode van 10 jaar) zetten op een dollarrekening.

Plaats een reactie