Vooruitzichten van economische groei in de wereld + opportuniteiten die er mee gepaard gaan

De wereld is vandaag een dorp geworden. Binnen 10 seconden kan je aan de lijn hangen met iemand op duizenden kilometers afstand en zelfs voor de kleinste landbouwbedrijven is het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om goederen te leveren buiten hun eigen continent. Wat vaak opvalt, is dat beleggers het hier vaak moeilijk mee hebben en al te vaak binnen de vertrouwde grenzen van hun eigen land blijven.

Geen probleem in tijden van stijgende beurzen (zoals nu), maar een van de belangrijkste kenmerken aan een goede beleggingsportefeuille is de zogenaamde asset allocation oftewel de spreiding van je portefeuille. Zoals het niet slim is om je hele beleggingsportefeuille te beleggen in enkel biotech bedrijven (tenzij je een uitstekende kennis hebt van deze bedrijven), is het ook veiliger om aandelen met een wereldwijde blootstelling aan te kopen om zo je eieren wereldwijd te verspreiden (en zo je risico te beperken wanneer een specifiek land eens door een moeilijke periode gaat). Maar hoe doe je dit als belegger en waar moet je opletten?

Groei, groei en nog eens groei.
Er zijn duizenden manieren om te zoeken naar interessante buitenlandse beleggingen, maar om het kaf van het koren te scheiden kan het interessant zijn om te kijken naar de economische situatie van een land en de vooruitzichten van de groei van haar economie. Zo is er volgens academische studies een significant verband tussen de verwachte groei in een land en de return op aandelen.

En laat het net onze geluksdag zijn vandaag. Onze muis heeft het net niet begeven onder het constante geklik op de ‘refreshknop’, maar eindelijk kunnen we jullie melden dat we de cijfers hebben van de driemaandelijkse groeiprognose van het IMF waarin de hele wereldeconomie onder de loep wordt genomen. Zeker voor beleggers die verder kijken dan de eigen landgrenzen en actief zijn in het buitenland is dit een interessante prognose om in de gaten te houden (en ook omdat dit rapport enkele mythes van zogenaamde groeilanden doorbreekt). Speciaal voor jullie hebben we even de beste groeiers en grootste zorgenkindjes even op een rij gezet:

De 12 floppers van 2015:
Venezuela: -7%
Oekraïne: -5.54%
Rusland: -3.83%
Belarus: -2.31%

Yemen: -2.23%
Liberia: -1.38%
Brazilië: -1.026%
Moldavië: -1%

Armenië: -0.98%
Argentinië: -0.31%
Servië: -0.50%

Guinea: -0.26%

zuid amerika
Figuur 1: Zuid-Amerika kampt met politieke onrust en een economie in het slop.

Wat opvalt is dat het lijstje met BRIC landen dit jaar grotendeels ontgoochelt en in de hoek zit waar de klappen vallen. Een van deze Bric’ers is Brazilië dat zeer hard te lijden heeft onder politieke onrust en het corruptieschandaal dat Petrobras achtervolgt (wat zorgt voor regelmatige massaprotesten in het land). In plaats van een zogenaamd groeiland zal het land van de salsa hierdoor zijn economie met 1% zien krimpen.

Buurland Venezuela ontsnapt ook niet aan de krimp en mag zichzelf dit jaar de absolute verliezer noemen op het wereldtoneel volgens het IMF. Venezuela heeft vooral te lijden onder de lage olieprijs waardoor de inkomsten van de staat serieus tegenvallen (aangezien het een olieproducent is) en het de vele subsidies aan de bevolking moet terugschroeven (met onrusten tot gevolg en een nationaal tekort aan basisproducten zoals wc-papier). De krimpende economie samen met het nakend bankroet dat om de hoek loert zorgt ervoor dat er weinig vreugde te rapen valt in het land . De beer uit het noorden, also known as Rusland, lijdt daarentegen nog steeds onder de sancties van het Westen en de lage olieprijs, maar is op het niveau van de overheid wel gezond genoeg om de klappen op te vangen.

En dit is een belangrijke nuance die beleggers moeten snappen. Het wilt niet zeggen omdat de groeivooruitzichten van een land niet goed zijn, dat je er geen profijt kan uithalen door er in slechte tijden op in te spelen. Amerika en Europa in het algemeen hadden ook zeer lage groei vooruitzichten een aantal jaar geleden, maar wie toen kocht, zit nu op zeer mooie winst. Het wilt niet zeggen omdat het IMF aangeeft dat China met 6.7% gaat groeien, dat het daarom interessant is om nu nog de Chinese beurs te kopen. Integendeel, er is een groei vertraging, dus ze zou zelfs kunnen zakken.

Dus het is belangrijk dat beleggers altijd alles in perspectief blijven plaatsen en kijken naar hoe duur een bepaalde markt al staat vervolgens te bepalen of die nog stijgingspotentieel heeft.

Het gaat er hem dus om, om de JUISTE landen te kiezen die misschien nu achter blijven, maar die toch een bovengemiddeld potentieel hebben om te herstellen. Rusland, Spanje en Italië zijn voorbeelden van landen waarop slimme beleggers een mooie return konden behalen ondanks dat hun economie niet bij de “meest groeiende” zit/zat.

Top groeilanden:
Democratische Republiek van Congo: 9.185%
Turkmenistan: 9%

Ethiopië: 8.563%
Myanmar: 8.329%
Ivoorkust: 7.78%
India: 7.46%
Cambodja: 7.203%

Qatar: 7.127%
China: 6.76%
Filipijnen: 6.713%
Bangladesh: 6.3%
Indonesië: 5.20%
Egypte: 4.04%
Ierland: 3.86%
Thailand: 3.72%

Malta: 3.23%
Turkije: 3.15%
Verenigde Staten: 3.13%
Mexico: 2.99%

Australië: 2.88%
Oostenrijk: 2.88%
Verenigd Koninkrijk: 2.718%

Het IMF is dit jaar vooral onder de indruk van Congo dat zijn economie met maar liefst 9% ziet groeien, maar wat pas echt opvalt is dat India het roer overneemt van China en dit jaar voor het eerst in jaren sterker lijkt te groeien dan zijn buur in het oosten.

India en china
Figuur 2: India neemt de titel van groeikampioen over van grote buur China

Ook Ierland verbaast en lijkt eindelijk te kunnen profiteren van het jarenlange besparingsbeleid dat is opgelegd door Europa. De VS bevestigd dan weer zijn status van een van de sterkste ontwikkelde economieën en lijkt de crisis volledig achter zich gelaten te hebben, wat niet kan gezegd worden over onze buurlanden die ver onder het wereldwijde gemiddelde noteren (en die we gewoon even meegeven ter informatie).

Onder het gemiddelde
Luxemburg: 2.5%

Duitsland: 1.6%
Nederland: 1.59%
België: 1.34%
Frankrijk: 1.16%

Conclusie?
Beleggers die nog met de BRIC-landen in hun hoofd zitten moeten in hun achterhoofd houden dat zowel Brazilië als Rusland dit jaar in slechte economische papieren zitten (wat het ondernemingsklimaat enkel maar moeilijker maakt voor de bedrijven die daar actief zijn). In Europa valt het vooral op dat Ierland een sterke remonte maakt en het Verenigd Koninkrijk sterke prestaties kan neerzetten. De groeivertraging voor China daarentegen blijft aanhouden en India kan hier mooi van profiteren en zal naar verwachting dit jaar sterker groeien dan zijn grote buur.

In dit voorbeeld hebben we vooral gefocust op de groei van het BBP als investeringscriteria, maar beleggers mogen zeker niet enkel op dit lijstje afgaan om een beleggingsregio te selecteren. Zo moeten beleggers bij een belegging in een vreemd land met verschillende aspecten rekening houden zoals de politieke situatie in het land, mogelijke globale conflicten en waarbij indicatoren als inflatie, rentevoeten en wisselkoersverwachtingen best ook onder de loep genomen moeten worden (en dan hebben we het nog niet eens gehad over het bedrijf en de sector zelf).

Een hele boterham, maar wel één waar we u graag mee helpen in een van onze komende artikels. Ik wens u een fijne vrijdagavond en een goed (bijna) weekend.


Schiet uw vragen af door op dit artikel te reageren.

maak kennis met beurs-advies premiumWilt u ook geen beleggingskansen meer missen? Leer dan nu echt beleggen met behulp van Beurs-Advies Premium.

Door: Stefan Willems, voormalig financieel journalist die meeschreef aan de beurskrant ‘Beurs bij de Lunch’ en ‘Beurs bij het ontbijt’ & Dieter Plas, Seeking Alpha Contributor en Beurs-Advies oprichter

Plaats een reactie