Recticel: Wat een privé gesprek met de Investor Relations ons heeft duidelijk gemaakt

Zoals sommigen van jullie misschien weten, was er dit weekend een VFB (Vlaamse Federatie voor Beleggers) happening in Groot Bijgaarden, Wij waren er natuurlijk ook bij, en hebben er een paar Belgische bedrijven het vuur aan de schenen gelegd. 

Recticel

In ons gesprek, zijn we te weten gekomen dat Recticel het geld van zijn kapitaalsverhoging gaat gebruiken om zijn schulden af te bouwen (1/3), zijn meest winstgevende activiteit (isolatie) uit te breiden (1/3) en te investeren in hun ‘premium bedden materiaal’ activiteit (1/3).

Is deze kapitaalsverhoging een éénmalig voorval? De Man van de investor relations hoopt het. Maar is er niet zeker van. Recticel heeft door de jaren heen wel hier en daar wat tegenslag gekend en daar probeert hij dan ook de schuld op te steken, en ook al is dit waar, toch vind ik het een zwak excuus.

Recticel heeft te maken gehad met boetes, heeft zware investeringen in de “automobiel activiteiten” gemaakt die dan nauwelijks opbrachten en heeft zoals elk bedrijf te maken gehad met een tegenvallende economische activiteit in Europa.

Dus de boetes waren hun eigen fout (hebben ze dan geen juristen in dienst die dit moeten voorkomen?) en de investeringen in de automobiele activiteit waren ook gewoon een fout van het bestuur. Dus zoveel “tegenslag” heeft het bedrijf nu ook weer niet gekend.

De tegenvallende conjunctuur heeft Recticel wel parten gespeeld. Hun activiteiten zijn dan ook zeer volatiel en zeer gevoelig aan de economische groei in Europa. Hierdoor werd het bedrijf verlieslatend en liepen de schulden op. Momenteel betaalt Recticel 10 miljoen euro per jaar aan financiële lasten terwijl het bedrijf maar een EBIT kon boeken van 8.7 miljoen euro in 2014.

Er moest dus iets veranderen, en de kapitaalsverhoging was dan ook broodnodig.

De balans wordt opgeschoond, de schuldenlast zal dalen, de ‘automobiele activiteit’ staat te koop en er wordt meer geld gepompt in haar winstgevendste tak. Ook lijkt de Europese economie nu ook terug aan te trekken en dus is het best wel mogelijk dat Recticel en haar beurskoers wel zullen profiteren van al deze positieve factoren binnen dit en een jaartje.

Ik zie de koers wel stijgen naar 5.50 EUR (+20%) tegen midden volgend jaar.

Misschien is een éénmalige investering in privé begeleiding iets voor u… 

Plaats een reactie