De theorie van “AntiFragility” toegepast op onze portefeuille (lange post)

Omdat ik niet weet hoeveel van jullie het boek Antifragile gelezen hebben (schitterend boek trouwens) en bekend zijn met het begrip “antifragiel”, zal ik het woord nog even uitleggen.

Antifragiel is het exact omgekeerde van fragiel zijn.

En wat is de definitie van fragiel? Iets dat fragiel is, wordt negatief beïnvloed door stress, onrust en schokken. Het zal er dus slechter aan toe zijn na deze gebeurtenissen dan voor dat deze gebeurtenissen plaats vonden. Logisch toch?

Dus iets dat antifragiel is, zal er beter aan toe zijn na zulke schokken, stress en onrust dan toen het met rust gelaten werd en helemaal geen stress ervoer. 

Some things benefit from shocks; they thrive and grow when exposed to volatility, randomness, disorder, and stressors and love adventure, risk, and uncertainty. Yet, in spite of the ubiquity of the phenomenon, there is no word for the exact opposite of fragile. Let us call it antifragile. Antifragility is beyond resilience or robustness. The resilient resists shocks and stays the same; the antifragile gets better. – Nassim Nicholas Taleb

Een goed voorbeeld van een anti-fragiel systeem vind ik bijvoorbeeld je lichaam. Wanneer je een inenting laat zetten, zet je je lichaam eerst onder druk en bezorg je het een lichte vorm van stress. Daarna is het in staat om het virus voor eens en voor altijd uit te schakelen en op te sporen moest het nog eens opduiken. Je lichaam is er dus sterker en beter van geworden. = antifragiel.

Het is dus belangrijk dat zoveel mogelijk dingen in je leven antifragiel zijn. Je job, je financiën, je karakter, je ingesteldheid, je lichaam, de economie, … Dat wanneer je iets onprettig ervaart, het je sterker, beter en intelligenter maakt.

Stel je bent ambtenaar, doet dag in dag uit het zelfde werkje en je denkt dat je vast benoemt bent dus dat je inkomen voor altijd vast staat. Je verwaarloost jezelf een beetje, je let niet meer op je eten, je doet geen inspanning meer om competitief te zijn op de arbeidsmarkt, je hebt een auto en hypothecaire lening die je rustig aan het afbetalen bent, …

Stel dan dat je op een dag toch je job zou verliezen, omdat het werkje dat jij al heel je leven deed geautomatiseerd wordt. Dan zit je daar plots. Plots besef je dat je dik bent, je een hoop schulden hebt, geen moderne kwaliteiten of eigenschappen hebt die bedrijven verlangen, en heel je wereld stort in.

Er wordt dus één kaart weggetrokken en heel het kaartenhuisje stort in.

Dat is dus het gevolg van te lang een fragiel leven te leiden. En nu moet je er de gevolgen van dragen.

Wie is er dan antifragiel?

Een freelance writer bijvoorbeeld.

Hij werkt nooit in vast loonverband, heeft weinig bezittingen, wordt betaalt per artikel, en hij kan gaan en staan waar hij wilt. Hij weet dat hij soms minder verdient en soms meer, en daardoor neemt hij geen grote schulden aan. Hij blijft sportief en slim, want hij leest veel in zijn vrije tijd. Hij heeft een hoop volgers opgebouwd die er van houden om zijn artikels te lezen. Hij heeft met andere woorden value voor andere magazines en bedrijven. Hij heeft waarde. Waarde die niet zomaar vervangbaar is.

Stel dat de freelance writer een tijdje werkloos is, dan kan hij zich toeleggen op iets anders, nadenken, mediteren, reflecteren. Met andere woorden: er is veel kans dat de freelance writer sterker en beter uit zijn “dal” zal komen dan hoe hij er in is gegaan.

De freelance writer zijn kaartenhuisje zal dus niet zo snel in elkaar kunnen storten als dat van de ambtenaar.

Het is volgens mij dus deze theorie van antifragiliteit dat mensen meer zouden moeten toepassen in veel aspecten van hun leven. In dit geval: wanneer ze beleggen op de beurs.

Laten we de Griekse situatie eens even bekijken:

-Griekenland was helemaal naar de vaantjes door een te laks beleid / “gefoefel” met de belastingen / luiheid van ambtenaren.
-Het wordt vervolgens kapot bespaard en maakt een serieuze crisis mee (stress, schokken)
-Werkloosheid schiet door het dak, er is veel armoede.
-Er ontstaat een hele generatie Griekse jongeren die erop gebrand zijn om succesvol te zijn en hard te willen werken
-Deze jongeren willen hun land weer opbouwen, hun familie verzorgen, willen geld hebben en willen stabiliteit creëren.
-Met andere woorden: de ondernemingszin, de werklust en zin voor initiatief wordt enorm aangewakkerd bij een zeer groot deel van de bevolking.
-Op lange termijn, of zelfs korte (who knows) zal de tijdelijke stress die Griekenland nu meemaakt positieve gevolgen hebben voor het land, omdat deze crisis er voor gezorgd heeft dat dit land en haar inwoners weer wakker zijn geschoten.

=> Het proces dat Griekenland dus meemaakt is in mijn ogen dus anti-fragiel. 

Dus is het zo onlogisch om te beleggen in Griekenland via de Griekse ETF (GREK) aan $10? Tijdens de schokken? Helemaal niet. In tegendeel, in mijn opinie was dit een no-brainer. 

Als we eens kijken naar andere landen, dan zien we dat dit al meermaals is gebeurd.

Kijk maar naar deze leden van de PIIGS-landen: SPANJE, ITALIË en IERLAND. En als we zelfs wat verder terug gaan in de tijd: Kijk naar wat er gebeurd is met DUITSLAND. 

Duitsland was helemaal kapot na Wereld Oorlog 2 remember? En kijk waar het nu staat… Niets doet een land op lange termijn zo veel groeien als een publieke vernedering en een serieuze depressie.

Hetzelfde geldt ook voor Rusland. De Russen zijn door het conflict met Oekraïne net nog meer achter hun leider gaan staan en zijn nog meer gaan houden van hun eigen land. Is dit dom? Egoïstisch? Simplistisch? Who knows… Maar waar ik wel vanuit ga, is dat het conflict het land op lange termijn waarschijnlijk wel ten goede zal komen. 

Moet je hiervoor een top-econoom/analist zijn die groeiverwachtingen moet kunnen analyseren en opvolgen? – Nee.

Gezond boerenverstand en een hoop geduld zijn de beste ingrediënten die een belegger kan hebben. Hoe simpeler je alles kan houden, hoe beter.

Winstgevend beleggen is eigenlijk enorm simpel, maar de beleggingsblaadjes, de banken, de wereld en de media maken het gewoon zo nutteloos veel te theoretisch en moeilijk voor de gewone belegger dat er uiteindelijk niemand nog winstgevender is dan de markt op lange termijn.

Dus laten we gewoon eindigen met een eigen quote die eigenlijk alles wat beleggen is omvat:

Koop en verkoop daar waar de massa een verkeerde inschatting maakt…

spain

italy

grek

rsx

ireland

Wij houden Griekenland zeker bij en zien nog veel potentieel voor komende maanden/jaren.

Rusland is niet echt interessant meer na de 40% opleving. Maar houden we ook gewoon bij.

Voor de rest wil ik er u wel nog op wijzen dat ondanks dat deze strategie gewerkt heeft voor mij in het verleden, deze in de toekomst mogelijks niet meer kan werken. Ook moet u nog altijd een onderscheid maken tussen bv. Argentinië/Venezuela en Ierland.

beursadves top 3
Onze top drie staat al 27% hoger sinds begin januari. De Euro STOXX 50 staat maar 13% hoger.

Ook nooit uw eieren in één mand leggen met deze strategie, maar spreiden. Het kan altijd eens echt fout aflopen.

Nog andere opmerkingen of vragen? Laat een reactie achter.

P.S. Become Anti-Fragile!

Plaats een reactie