Waarom kopen mensen nog fondsen?

Veel mensen weten het niet, maar fondsen zijn meestal absoluut nutteloos.

Veel mensen kopen ze, denkend dat hun geld er veilig is, denkend dat vorige returns ook in de toekomst behaalt zullen worden en denkend dat hun geld beter beheerd zal worden dan wanneer ze zelf aandelen kiezen.

Het voordeel volgens veel mensen, is de spreiding. Maar ze vergeten wel dat ze bij de meeste fondsen instap en uitstap kosten moeten betalen en toch nog altijd een bovengemiddeld risico lopen op kapitaalverlies. => Dus daar gaat je return.

Stel je wilt 5000 EUR in een fonds steken. En je hebt 2% instap kosten => je hebt nog maar 4900 EUR over.
Om nu terug aan 5000 EUR te komen moet je al 2.04% return behalen om break-even te staan. Doe daar nog eens 1% uitstap kosten bij en u moet al 3% behalen minstens.

Dus, fondsen kosten u geld, en er is weinig kans dat ze u veel zullen opbrengen ooit. Fondsen zijn speeltjes van de banken om uw geld af te pakken voor een tijd en er zelf aan te verdienen door de leuke instap/uitstap kosten en de beheerskosten en alle andere kosten die ze wel zullen verzinnen zodat ze er genoeg aan kunnen verdienen. Fondsen zitten echt niet in met uw return, zolang zij maar goed verdienen als beheerders, dan is alles OK.

Dus wat als ik u nu dus zei dat u geen beurs-goeroe hoeft te zijn om een leuke spreiding in uw portefeuille aan te houden EN dat het u daarbovenop nog eens zo goed als niets kost? – JUP HET BESTAAT.

We spreken hier over ETF’s, zeer bekend in Amerika al, maar nog niet zo in Europa. Meeste beleggers hebben er nog nooit van gehoord. En hoe komt dit denkt u? Wel, omdat de banken hier natuurlijk geen reclame voor maken. Simpel toch.

Aan ETF’s verdienen ze niets, dus waarom ze promoten? Koop jij maar lekker een leuk fonds van onze goede oude vriend Alfonds van de grootbanken.

Dus heeft u nog nooit gehoord van ETF’s? Zoek het zeker en vast eens op. Laat ons u alvast op weg helpen:

Wat zijn Exchange-Traded funds? => HIER

ETF search tool om de ETF naar uw keuze te vinden => HIER

Ook een top screener => HIER

Plaats een reactie